A dal madárrá avat

Szubjektív könyvajánlók és lemezajánlók egy megrögzött könyvmoly és szobazenész fejéből, aki egyébként sci-fi őrült.

Neveletlen a facebookon

Címkék

adaptáció (3) agave (16) alan dean foster (1) alison (1) alternatív (1) alternatív történelem (3) amy winehouse (1) antikvárium (2) artur c clarke (4) avatar (1) blogger (1) boris vian (3) brandon hackett (1) brian (1) brian w aldiss (7) bristol (1) bruce sterling (1) buddhizmus (4) bulgakov (1) burok (1) dosztojevszkij (3) dűne (6) ebook (1) éhezők viadala (1) embermás (1) fantasy (3) feldmár andrás (2) fighters (1) film (2) fluor (1) fókuszolás (1) foo (1) foo fighters (13) frank (1) frank herbert (9) gondolkozz es gazdagodj (1) halál (2) harry harrison (1) háta (1) hbo (1) hegylakó (1) hello kitty (1) herbert (1) hesse (3) hornby (1) ihm (1) írás (1) isten (1) i blame coco (1) japán földrengés (1) jevgenyij zamjatyin (1) jim jarmusch (1) john carter (1) kilgore (2) kim stanley robinson (2) klip (1) konyha (2) könyv (2) krauss (1) kritika (1) kurkov (1) kurt (2) laing (1) lukjanyenko (6) márai (1) marketing (3) mcdevitt (1) meditáció (1) megrázó (1) meyer (1) mögött (1) morgan (1) murakami haruki (2) naomi (1) neal stephenson (1) neil gaiman (9) neveletlen (1) nirvana (6) novik (1) olvasás (1) onetti (2) ördögcsapda (1) óriás (8) őrség (5) orson scott card (1) pekingi ősz (1) példák hullámokra (1) pelevin (8) philip k dick (14) plant (1) ponyva (1) posztmodern (3) pratchet (1) pszichológia (2) queen (1) raising (1) ray bradbury (3) richard (1) robbie williams (1) robert (1) robert charles wilson (1) robert sheckley (1) robert silverberg (2) roger zelazny (4) sand (1) saramago (2) sárkány (1) sci fi (60) shuffle (1) sonic highways (3) stephenie (1) stradivari (1) stratéga (1) szepes mária (1) sziddhárta (1) szorokin (1) sztrugackij (1) született (1) take that (1) tankcsapda (2) terry gilliam (1) terry pratchett (1) történelem (1) trout (2) ugrás az űrbe (1) ukrán (1) ulpius (1) u 2 (2) vadászat (1) valós (1) válság (1) véletlen (1) vers (1) vonnegut (16) william gibson (2) wtf (1) zanzibár (1) zene (19) Címkefelhő

Vadászat

Városi Farkas 2009.02.16. 11:18

Nem, nem a klasszikus Hobo lemezről lesz szó :) Inkább a könyvvadászatról szeretnék írni, ami szerintem a vadászat legszebb formája. Annál mindenképpen nemesebb, mint ártatlan élőlényeket puszta szórakozásból legyilkolni, ráadásul távolból, puskával. Ha mondjuk valaki megpróbálná utolérni a szarvast, és puszta kézzel elfogni... azt jobban megérteném.

Szóval... vadásszunk inkább könyvekre. Az ötlet ma reggel a metrón jutott eszembe, pontosabban az a szörnyű felfedezés jutott el az agyamig, hogy milyen régen voltam antikváriumban. Főiskolás koromban minden nap bementem az egri Líceum mögötti kis antikváriumba, ahol 20-30 forintért igazi kincseket találtam. Olyan sokat jártam oda, hogy csak a kedvemért elindítottak törzsvásárlói kedvezményt, de tényleg. Azt hiszem, azóta nem járok antikváriumokba (értsd: vadászni), amióta Budapestre költöztem. Nem mintha itt nem lennének jó antikváriumok, csak valahogy az árak mások. Mert lássuk be, egy agyonolvasott Vonnegut könyvet ismeretlen kiadásban megvenni 120 forintért sokkal jobb, mint 3000-ért. Megvan benne a vadászat izgalma - és ez nem a spórolásról szól.

Úgy vettem észre, hogy a fővárosi antikváriumok nagyon is tisztában vannak azzal, hogy mi számít kincsnek, és ennek megfelelően árazzák be őket. A Macskabölcsőt éveken át hajkurásztam, és végül egy elég rongyos példányt vettem meg kb. 4000 forintért. A sors iróniája, hogy pár hónapra rá újra kiadták.

Megintcsak érdekes kérdés az online antikvárium. A bookline-ról sok olyan könyvet beszereztem, amit szintén évek óta kerestem, ami persze tök jó, de valahogy az az érzésem, mintha nem szimplán nyomorult puskával venném célbe a szarvast, hanem hiperszuper távcsöves puskával. Oké, végre megvan a hőn áhított könyv, de az érzés szörnyen hiányzik: amikor véletlenül akad a kezünkbe a kincs, és aztán belelapozunk a hátuljába, és ceruzával ott figyel benne a 300 forintos ár.

És akkor még nem beszéltem arról, hogy az antikvár könyveknek nemcsak lelke, története is van. Lehet, hogy másokat zavar, ha egy könyvben ott van valakinek a neve, vagy éppen egy könyvtári pecsét, nekem ettől csak még érdekesebb, még értékesebb lesz a dolog.

Sajnos mostanában már nem vadászok, inkább afféle nagybevásárlásokat tartok, mintha csak Tecskóba mennék. A környéken nem hogy jó antikvárium, jó könyvesbolt sincs, így hetente egyszer, amikor a dolgom arra visz, beugrok egy Alexandrába vagy libribe. Ha maradunk a vadászatos hasonlatnál, ez olyan, mintha atombombával mennék szarvasra. Azért a véletlen felfedezések öröme még mindig megvan, mostanában pl. a Weöres Sándor kötetek újra kiadásának örülök nagyon. Bár erről is egy szép vadászat jut eszembe, amikor kétségbeesetten dörömböltem egy már bezárt antikvárium ajtaján, mert kiszúrtam a kirakatban az oly rég keresett Weöres összest. És ki is nyitott a bolt a kedvemért.

Címkék: könyv vonnegut vadászat antikvárium

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://neveletlen.blog.hu/api/trackback/id/tr20946130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kátyja 2011.08.06. 20:01:14

Kedves, Városi Farkas!
Nagy örömmel olvasgatom a könyvismertetőidet, talán mert hasonló az ízlésünk:)
Pelevinnel, Vonneguttal kezdtem és lassan elolvastam az összeset, és meghoztad a kedvem sok máshoz is!
Itt a Vadászatnál jutott eszembe, hogy ha megengeded ajánlanék neked egy olcsó és nagyszerű könyvesbolt- könyvkölcsönző lehetőséget a WestEndben! www.konyvkolcsonzo.hu
Nem antikvárium, de sokkal olcsóbban ki lehet jönni, mint a Libriben vagy a többi nagynál! További sok jó olvasnivalót ajánlok Neked, hisz Lukjanyenko óta tudjuk: "Minden elolvasott könyv, egy újabb megélt élet." Üdv: Katja

Városi Farkas · http://neveletlen.blog.hu 2011.08.07. 10:23:35

Köszönöm a kedves szavakat :)Kölcsönözni biztos, hogy nem fogok, mert minden könyvvel személyes kapcsolat alakul ki, és utána nem szívesen adom vissza. De megnézem majd a boltot, ha arra járok.
süti beállítások módosítása