A dal madárrá avat

Szubjektív könyvajánlók és lemezajánlók egy megrögzött könyvmoly és szobazenész fejéből, aki egyébként sci-fi őrült.

Neveletlen a facebookon

Címkék

adaptáció (3) agave (16) alan dean foster (1) alison (1) alternatív (1) alternatív történelem (3) amy winehouse (1) antikvárium (2) artur c clarke (4) avatar (1) blogger (1) boris vian (3) brandon hackett (1) brian (1) brian w aldiss (7) bristol (1) bruce sterling (1) buddhizmus (4) bulgakov (1) burok (1) dosztojevszkij (3) dűne (6) ebook (1) éhezők viadala (1) embermás (1) fantasy (3) feldmár andrás (2) fighters (1) film (2) fluor (1) fókuszolás (1) foo (1) foo fighters (13) frank (1) frank herbert (9) gondolkozz es gazdagodj (1) halál (2) harry harrison (1) háta (1) hbo (1) hegylakó (1) hello kitty (1) herbert (1) hesse (3) hornby (1) ihm (1) írás (1) isten (1) i blame coco (1) japán földrengés (1) jevgenyij zamjatyin (1) jim jarmusch (1) john carter (1) kilgore (2) kim stanley robinson (2) klip (1) konyha (2) könyv (2) krauss (1) kritika (1) kurkov (1) kurt (2) laing (1) lukjanyenko (6) márai (1) marketing (3) mcdevitt (1) meditáció (1) megrázó (1) meyer (1) mögött (1) morgan (1) murakami haruki (2) naomi (1) neal stephenson (1) neil gaiman (9) neveletlen (1) nirvana (6) novik (1) olvasás (1) onetti (2) ördögcsapda (1) óriás (8) őrség (5) orson scott card (1) pekingi ősz (1) példák hullámokra (1) pelevin (8) philip k dick (14) plant (1) ponyva (1) posztmodern (3) pratchet (1) pszichológia (2) queen (1) raising (1) ray bradbury (3) richard (1) robbie williams (1) robert (1) robert charles wilson (1) robert sheckley (1) robert silverberg (2) roger zelazny (4) sand (1) saramago (2) sárkány (1) sci fi (60) shuffle (1) sonic highways (3) stephenie (1) stradivari (1) stratéga (1) szepes mária (1) sziddhárta (1) szorokin (1) sztrugackij (1) született (1) take that (1) tankcsapda (2) terry gilliam (1) terry pratchett (1) történelem (1) trout (2) ugrás az űrbe (1) ukrán (1) ulpius (1) u 2 (2) vadászat (1) valós (1) válság (1) véletlen (1) vers (1) vonnegut (16) william gibson (2) wtf (1) zanzibár (1) zene (19) Címkefelhő

Konyha: Konyhanyelv

Városi Farkas 2012.12.05. 14:00

cover.jpgElőször is egy figyelmeztetés: bár a blogon eleve "szubjektív könyv-és zeneajánlók" vannak, ebben az esetben még szubjektívebb leszek, ha úgy tetszik: elfogult. A Konyha zenekar pályafutását ugyanis kezdetektől fogva követem, sőt, Szepesi Matyi frontember munkásságát már sokkal korábbról is, de ez egy másik történet... egyébként pár szóban már a blogon is írtam róluk.

Bő két év telt el az első Konyha kislemez és klip megjelenése óta, és végre eljutottunk az első nagylemezig, a Konyhanyelvig. Őszintén szólva a szó pozitív értelmében szórakoztató volt figyelemmel követni a csapat fejlődését: hogyan is alakul a Konyha hangzásvilága, hogyan lesz egyre több saját szám a koncerteken, hogyan találja meg egyre inkább saját zenei indentitását. Ha már itt tartunk, sokan, sokszor emlegettük már a bandaneveket, amik eszünkbe jutottak a Konyha dalok hallatán, külföldi vonalon a Foo Fighters, QOTSA, Arctic Monkeys (és mostanában rájöttem, hogy Black Keys), magyarok közül pedig Quimby, Hiperkarma, Kaukázus, Kispál. Mégis, a Konyhanyelv alapján azt kell mondjam, a végén az egész egy zenekarra hasonlít: a Konyhára.

Igen, az Asszem visszafekszem refrénje lehetne akár egy Foo Fighters nóta refrénje is, igen, a Mittudtok úgy indul, mint egy Kaukázus szám, igen, egy-egy gitárhang a legjobb Black Keys momentumokat idézi, igen, a szöveg szarkazmusát Kiss Tibi is megirigyelheti - de ez tényleg egy Konyha, ahol ezek igazából csak fűszerek.

És a magamfajta zenebuzik számára ezek a fűszerek igazi ínyencfalattá teszik a Konyha zenéjét, amit érdemes újra meg újra ízlelgetni, felfedezni. A Konyhanyelv amúgy is az a jóféle, sokszorhallgatós album, számos elrejtett aprósággal, finom zenei nüanszokkal. Csak néhány példa: a Mantrában a háttérben felbukkanó Egyedi Peti (Óriás), a Feltörték a szíved "drámai" zongorahangja, a Nem a régi lemezverziójának finomságai, és így tovább.

Túlzás lenne azt mondani, hogy a Konyhanyelv konceptlemez (bár a zenei szakírók szeretnek ilyesmivel dobálózni), viszont azt kell mondjam, hogy összességében a daloknak van egy nagyon jól körülhatárolható hangulatvilága, és ez a kilenc dal a végén egy kerek történetté áll össze (más kérdés, hogy talán kerekebb lenne, ha a Manta zárná a korongot).

Külön szót kell ejtenem a Konyhanyelv borítójáról, ami külön csavart ad - szó szerint - ennek a sztorinak. A Kiskifli rendhagyó klipjét jegyző Lossonczy Bazsó illusztrációi első ránézésre teljesen más albumot sugallanak, akár progresszív metál is lehetne. De nem az, hanem a Konyha első lemeze. Gratula, srácok!

Címkék: zene konyha óriás foo fighters

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://neveletlen.blog.hu/api/trackback/id/tr724948878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása