A dal madárrá avat

Szubjektív könyvajánlók és lemezajánlók egy megrögzött könyvmoly és szobazenész fejéből, aki egyébként sci-fi őrült.

Neveletlen a facebookon

Címkék

adaptáció (3) agave (16) alan dean foster (1) alison (1) alternatív (1) alternatív történelem (3) amy winehouse (1) antikvárium (2) artur c clarke (4) avatar (1) blogger (1) boris vian (3) brandon hackett (1) brian (1) brian w aldiss (7) bristol (1) bruce sterling (1) buddhizmus (4) bulgakov (1) burok (1) dosztojevszkij (3) dűne (6) ebook (1) éhezők viadala (1) embermás (1) fantasy (3) feldmár andrás (2) fighters (1) film (2) fluor (1) fókuszolás (1) foo (1) foo fighters (13) frank (1) frank herbert (9) gondolkozz es gazdagodj (1) halál (2) harry harrison (1) háta (1) hbo (1) hegylakó (1) hello kitty (1) herbert (1) hesse (3) hornby (1) ihm (1) írás (1) isten (1) i blame coco (1) japán földrengés (1) jevgenyij zamjatyin (1) jim jarmusch (1) john carter (1) kilgore (2) kim stanley robinson (2) klip (1) konyha (2) könyv (2) krauss (1) kritika (1) kurkov (1) kurt (2) laing (1) lukjanyenko (6) márai (1) marketing (3) mcdevitt (1) meditáció (1) megrázó (1) meyer (1) mögött (1) morgan (1) murakami haruki (2) naomi (1) neal stephenson (1) neil gaiman (9) neveletlen (1) nirvana (6) novik (1) olvasás (1) onetti (2) ördögcsapda (1) óriás (8) őrség (5) orson scott card (1) pekingi ősz (1) példák hullámokra (1) pelevin (8) philip k dick (14) plant (1) ponyva (1) posztmodern (3) pratchet (1) pszichológia (2) queen (1) raising (1) ray bradbury (3) richard (1) robbie williams (1) robert (1) robert charles wilson (1) robert sheckley (1) robert silverberg (2) roger zelazny (4) sand (1) saramago (2) sárkány (1) sci fi (60) shuffle (1) sonic highways (3) stephenie (1) stradivari (1) stratéga (1) szepes mária (1) sziddhárta (1) szorokin (1) sztrugackij (1) született (1) take that (1) tankcsapda (2) terry gilliam (1) terry pratchett (1) történelem (1) trout (2) ugrás az űrbe (1) ukrán (1) ulpius (1) u 2 (2) vadászat (1) valós (1) válság (1) véletlen (1) vers (1) vonnegut (16) william gibson (2) wtf (1) zanzibár (1) zene (19) Címkefelhő

Az éhezők viadala trilógia

Városi Farkas 2014.10.10. 15:27

Bő egy hónap múlva érkezik a hazai mozikba az új Éhezők viadala film, a Kiválasztott első része, úgyhogy még pont időben vagyok a vonatkozó bejegyzéssel. Addig is nézzük meg az előzetest :)

 

Sajátos helyzetben vagyok a sorozattal, mert hamarabb láttam a történet első két részét filmen, mint olvastam volna - mi több, olyannyira megfogtak a filmek, hogy emiatt akartam minél hamarabb, még az utolsó rész moziba kerülése előtt elolvasni a könyveket. Úgyhogy akiknek tetszettek eddig a filmek, hajrá, tessék elolvasni a trilógiát!

Annyira magával ragadott Katniss története, hogy gyakorlatilag pár hét alatt, "egy szuszra" le is daráltam mindhárom kötetet. Utóbbi kifejezés nem annyira helytálló, mert Az éhezők viadala trilógia amiatt is különleges számomra, mert ez volt életem első ebookként végigolvasott regénye, szóval az a bizonyos egyszuszra elolvasás kötetek helyett egy Kindle-en történt, amit nagyon megszerettem közben. Úgyhogy ez a bejegyzés mindkettőről szól egy kicsit. Kezdjük Katniss-szel.

Azt kell mondjam, hogy a könyvek olvasása után viszonylag elégedett vagyok az eddigi filmadaptációkkal, sőt, igazából hálás vagyok nekik, hogy elolvastam az eredeti sztorit miattuk. Bár sok minden kimaradt a filmekből (leginkább az első rész sántít, a második szerintem már egész korrekt), összességében jól elkapták Az éhezők viadala világát.

Arra nagyon kíváncsi leszek, hogy hogyan tudják a harmadik részt filmesíteni - nekem a végére már nagyon nyomasztó és brutális volt, teljesen kiborított - és itt nem nagyon akarok spoilerezni. Ha már itt tartunk, számomra pont ez a legnagyobb különbség a könyvek és a filmek között: Panem disztópiája sokkal sötétebb és nyomasztóbb olvasva, és sokkal véresebb is.

Engem például kifejezetten kikészítettek a könyvben szereplő mutánsok (leginkább az első rész farkasemberei, akik a filmben gyenge CGI kutyák voltak, és az utolsó rész sziszegő gyíkemberei). Amit még nagyon hiányoltam a filmekből, az Katniss és a néhai édesapjának a kapcsolata, ami azért jelentősen motiválja a főhőst.

004.jpg

Néhány szót az ebookról is...

Elég sokáig ellenálltam az elektronikus könyvolvasóknak, hiszen ahogy a blogomból is kiderül, kifejezetten szeretem a régi könyveket, imádok antikváriumba járni és kincsekre vadászni. Tavaly szülinapomra kaptam az egyik legjobb barátomról egy Kindle-t, amit akkor ugyan kipróbáltam, de pár oldal után félretettem, és gyakorlatilag egy évig elő sem vettem a fiókból. Egészen mostanáig. Be kell valljam, valóban praktikusabb így az olvasás, főleg a tömegközlekedésen. Nincs saját illata vagy röhejes borítója, nincs története és lelke, de az tény, hogy sokkal többet és sokkal gyorsabban olvasok rajta, mint amikor egy keményborítós, több ezer oldalas sci-fit cipelek magammal. Hát így.

Címkék: film ebook adaptáció éhezők viadala

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://neveletlen.blog.hu/api/trackback/id/tr26777779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tinderella 2014.10.20. 19:01:13

kurvajó. hogyhogy az északi fény trilógia nincs a blogon? alap

Városi Farkas · http://neveletlen.blog.hu 2014.10.21. 11:35:09

@Tinderella: örülök, ha tetszett :) inkább sci-fiben mozgok otthon, de rákeresek, thx

szünetjel 2014.10.27. 14:21:39

7 nap alatt megettem a hármat. ebookon minden gyorsabb. mi legyen a következő?

szünetjel 2014.11.04. 17:15:33

köszi. egy évre elég betű lesz.
ja, a kiválasztott a végefelé engem is kiborított. azt mondtam, ilyet nem lehet csinálni. viszont a film (az elsőt láttam) szerintem csak illusztrációnak jó. a könyv nélkül kevés.
süti beállítások módosítása