A dal madárrá avat

Szubjektív könyvajánlók és lemezajánlók egy megrögzött könyvmoly és szobazenész fejéből, aki egyébként sci-fi őrült.

Neveletlen a facebookon

Címkék

adaptáció (3) agave (16) alan dean foster (1) alison (1) alternatív (1) alternatív történelem (3) amy winehouse (1) antikvárium (2) artur c clarke (4) avatar (1) blogger (1) boris vian (3) brandon hackett (1) brian (1) brian w aldiss (7) bristol (1) bruce sterling (1) buddhizmus (4) bulgakov (1) burok (1) dosztojevszkij (3) dűne (6) ebook (1) éhezők viadala (1) embermás (1) fantasy (3) feldmár andrás (2) fighters (1) film (2) fluor (1) fókuszolás (1) foo (1) foo fighters (13) frank (1) frank herbert (9) gondolkozz es gazdagodj (1) halál (2) harry harrison (1) háta (1) hbo (1) hegylakó (1) hello kitty (1) herbert (1) hesse (3) hornby (1) ihm (1) írás (1) isten (1) i blame coco (1) japán földrengés (1) jevgenyij zamjatyin (1) jim jarmusch (1) john carter (1) kilgore (2) kim stanley robinson (2) klip (1) konyha (2) könyv (2) krauss (1) kritika (1) kurkov (1) kurt (2) laing (1) lukjanyenko (6) márai (1) marketing (3) mcdevitt (1) meditáció (1) megrázó (1) meyer (1) mögött (1) morgan (1) murakami haruki (2) naomi (1) neal stephenson (1) neil gaiman (9) neveletlen (1) nirvana (6) novik (1) olvasás (1) onetti (2) ördögcsapda (1) óriás (8) őrség (5) orson scott card (1) pekingi ősz (1) példák hullámokra (1) pelevin (8) philip k dick (14) plant (1) ponyva (1) posztmodern (3) pratchet (1) pszichológia (2) queen (1) raising (1) ray bradbury (3) richard (1) robbie williams (1) robert (1) robert charles wilson (1) robert sheckley (1) robert silverberg (2) roger zelazny (4) sand (1) saramago (2) sárkány (1) sci fi (60) shuffle (1) sonic highways (3) stephenie (1) stradivari (1) stratéga (1) szepes mária (1) sziddhárta (1) szorokin (1) sztrugackij (1) született (1) take that (1) tankcsapda (2) terry gilliam (1) terry pratchett (1) történelem (1) trout (2) ugrás az űrbe (1) ukrán (1) ulpius (1) u 2 (2) vadászat (1) valós (1) válság (1) véletlen (1) vers (1) vonnegut (16) william gibson (2) wtf (1) zanzibár (1) zene (19) Címkefelhő

Gázkonvektor blues - egy dal margójára

Városi Farkas 2021.12.10. 06:02

Ahogy egy korábbi bejegyzésben is írtam, Neveletlennek egy új, zenei oldala is bemutatkozik. Bár számos "komoly" dalt feltöltöttem már, az eddigi legnépszerűbb szerzeményem a Hiába kattogtatom (gázkonvektor blues) című szösszenet. Ezzel kapcsolatban írok most pár gondolatot :)

hiaba.png

Természetesen viccnek vagy gegnek szántam eredetileg, de egy nagyon is valós élethelyzetben született, és egy sokak által megélt frusztrációnak ad hangot: amikor nem gyullad be a (többnyire FÉG gyártmányú) kazán vagy a konvektor.

2019 telén az akkori barátnőm lakásán kellett volna begyújtani a konvektort, és amíg ő lement a boltba, addig hősiesen próbáltam felvenni a küzdelmet a szerkezettel.

Kattogtattam egy darabig - tudjátok, amíg a gomb lenyomata már teljesen beleivódott a tenyerembe -, aztán inkább leültem a gitár mellé, és hirtelen felindulásból megírtam ezt a dalt. Azt hiszem, ezt hívják népköltészetnek, de igazából a blues-t is helytállónak érzem, még ha maga a zenei műfaj közelebb áll a grunge-hoz.

Amikor feltettem a Facebookra, elég vicces kommentek jöttek rá, de az egyik fősulis csoporttársam szinte telibe talált ezzel a kommenttel: "azért itt-ott egy kicsit leveti blúzát és nirvánás is..." Így megy ez.

Még jobbak voltak a kommentek egy zárt Facebook csoportban, ahol a régi Napirajzokat posztolgatják egymásnak a felhasználók. Ide is egy kedves barátom tette fel a dalt, ezzel a szöveggel " a barátomnak van olyan lelki világa néha, mint a Mesternek... csak ő dalban írja meg a gázkonvektorhoz fűződő viszonyát. " És mellé belinkelte ezt a napirajzot: Szólóznom kell

Hát, mit is mondjak, sok előadóhoz hasonlítottak már, de ez volt a legnagyobb bók :D Itt is igazi gyöngyszemek voltak a kommentek között, amiket adatvédelmi okokból nem osztok meg printscreenen, inkább csak párat kiválogattam:

- "Nekünk van egy 30 éves konvektorunk. Az első begyújtás előtt kisöpröm a kiömlőt elöl, meg kiporolom a belsejét. Kinyitom a gázcsapot, aztán 6-oson tartva fél percre ráfekszek a gombra, majd ha elég gáz ömlött be két nyomás a szikráztatóra és tádááám van meleg, leveszem 3-4-esre azt cső. De a fenti videóból a kattogást minden tél elején vagy 6 lakásból hallom fél órán keresztül, tiszta koncert néha"

- "Ez zseniális ❤ utolsó reményem, hogy arcomba robban a konvektor és vége lesz ennek az egész szarnak és én leszek a második magyar az űrben... fég konvektorral."

- "a folyosó ad egy jó reverbet is hozzá"

A dalt egyébként teljesen ingyen le tudjátok tölteni erről a linkről, annyit kell tennetek, hogy a Buy Digital Track linkre kattintva nulla dollárt írtok be összegnek.

Jó kattogást.

Címkék: zene

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://neveletlen.blog.hu/api/trackback/id/tr1716779622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása