A dal madárrá avat

Szubjektív könyvajánlók és lemezajánlók egy megrögzött könyvmoly és szobazenész fejéből, aki egyébként sci-fi őrült.

Neveletlen a facebookon

Címkék

adaptáció (3) agave (16) alan dean foster (1) alison (1) alternatív (1) alternatív történelem (3) amy winehouse (1) antikvárium (2) artur c clarke (4) avatar (1) blogger (1) boris vian (3) brandon hackett (1) brian (1) brian w aldiss (7) bristol (1) bruce sterling (1) buddhizmus (4) bulgakov (1) burok (1) dosztojevszkij (3) dűne (6) ebook (1) éhezők viadala (1) embermás (1) fantasy (3) feldmár andrás (2) fighters (1) film (2) fluor (1) fókuszolás (1) foo (1) foo fighters (13) frank (1) frank herbert (9) gondolkozz es gazdagodj (1) halál (2) harry harrison (1) háta (1) hbo (1) hegylakó (1) hello kitty (1) herbert (1) hesse (3) hornby (1) ihm (1) írás (1) isten (1) i blame coco (1) japán földrengés (1) jevgenyij zamjatyin (1) jim jarmusch (1) john carter (1) kilgore (2) kim stanley robinson (2) klip (1) konyha (2) könyv (2) krauss (1) kritika (1) kurkov (1) kurt (2) laing (1) lukjanyenko (6) márai (1) marketing (3) mcdevitt (1) meditáció (1) megrázó (1) meyer (1) mögött (1) morgan (1) murakami haruki (2) naomi (1) neal stephenson (1) neil gaiman (9) neveletlen (1) nirvana (6) novik (1) olvasás (1) onetti (2) ördögcsapda (1) óriás (8) őrség (5) orson scott card (1) pekingi ősz (1) példák hullámokra (1) pelevin (8) philip k dick (14) plant (1) ponyva (1) posztmodern (3) pratchet (1) pszichológia (2) queen (1) raising (1) ray bradbury (3) richard (1) robbie williams (1) robert (1) robert charles wilson (1) robert sheckley (1) robert silverberg (2) roger zelazny (4) sand (1) saramago (2) sárkány (1) sci fi (60) shuffle (1) sonic highways (3) stephenie (1) stradivari (1) stratéga (1) szepes mária (1) sziddhárta (1) szorokin (1) sztrugackij (1) született (1) take that (1) tankcsapda (2) terry gilliam (1) terry pratchett (1) történelem (1) trout (2) ugrás az űrbe (1) ukrán (1) ulpius (1) u 2 (2) vadászat (1) valós (1) válság (1) véletlen (1) vers (1) vonnegut (16) william gibson (2) wtf (1) zanzibár (1) zene (19) Címkefelhő

Trillió éves dáridó - A sci-fi története

Városi Farkas 2011.10.17. 20:07

20172stab.jpegSzerző: Brian W. Aldiss és D. Wingrove

Kiadó: Szukits, 1995

Bő egy hónapot váratott magára egy újabb könyvajánlós poszt, de mentségemre szóljon, hogy közel 600 oldalnyi sci-fi történelmen kellett átrágni magam. Senkit se tévesszen meg az átrágni kifejezés: nagyon lelkes és hasznos rágcsálódás volt ez, inkább arra értem, hogy a magyar kiadást nagyon apró betűkkel szedték, és az sem segített túlságosan, hogy a rengeteg hivatkozás a második könyv végében volt. A fordítás nem volt túl rossz, de olvasmányosnak sem mondanám.

Mégis felül kell emelkednem a Szukits kiadó által elkövetett hibákon, hiszen egy rendkívül fontos és hiánypótló művet adtak ki magyarul a kilencvenes évek közepén, és ezért minden hazai sci-fi rajongó hálás lehet (vagy nagyon jól megtanul angolul). Más kérdés, hogy a Metagalaktikák között is volt egy hasonló célú kiadvány, ami arra vállalkozott, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom történetét dolgozza fel a kezdetektől kvázi napjainkig.

A Trillió éves dáridó azonban nem szimpla irodalomtörténeti esszé, sokkal inkább hitvallás, tele tabukat feszegető, erősen szubjektív, sokszor kifejezetten provokatív felvetésekkel. Már a mű alapgondolata is olyan lendülettel löki meg az olvasót ezen a sajátos irodalmi hullámvasúton, hogy még egy magamfajta lelkes rajongó is csak kapkodja a levegőt, már ha nem sikítozik éppen. Aldiss és Windgrove nem megy el a nagy klasszikusokig (később persze eljut oda is), hanem rögtön az elején leszögezi: a sci-fi a gótikából nőtte ki magát, és A Frankenstein tekinthető a műfaj igazi alapkövének. A hasonlóan meredek kijelentések egymást követik a több száz oldalon, Verne nem is olyan fontos, az amerikaiak által kultikusnak tekintett sci-fi magazinok káros hatásúak, a Szárnyas fejvadász pedig nem is jó film. Nagy írólegendák is sorra megkapják a magukét, szerencsére az én kedvenceim,  mint Philip K. Dick és Frank Herbert többnyire pozitív kontextusban tűnnek fel.

Ami miatt számomra nagyon hasznos volt a Trillió éves dáridó, hogy inkább az angolszász szerzőkkel foglalkozik, míg én sokkal inkább a keleti blokk szerzőin nevelkedtem, így számos olyan írót felírhattam a képzeletbeli listámra,  akiket fontos ismerni, és még nem olvastam tőlük semmit. Az kicsit fájt, hogy néhány orosz szerző nem került említésre, ugyanakkor hatalmas meglepetésként ért, hogy Karinthy és Babits viszont igen. Sőt. Karinthy-t az adott témában Philip K. Dick felé emelik  a szerzők. Wow. (A részletet egyébként ki is raktam a facebookra, tessék csekkolni.)

Rögtön be is vásároltam néhány olyan szerző könyvéből, aki kimaradt, így Delany, Silvelberg, Heinlen nevével biztos fogtok talákozni a közeljövőben itt a neveletlenen.

Rengeteget tudnék még mesélni a Trillió éves dáridóról, ehelyett inkább egy fohásszal zárom a posztot: olyan jó lenne, ha újra kiadnák a könyvet magyarul, esetleg új fordításban, használható jegyzetekkel, esetleg néhány szakértő kommentárral, netalán képes illusztrációkkal. Hajh, be jó is volna. Addig is, maradnak a hangyányi betűk, ronda borító, wcpapír minőségű lapok. Ahogy szeretem.

 

 


Címkék: philip k dick sci fi frank herbert brian w aldiss

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://neveletlen.blog.hu/api/trackback/id/tr333310118

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kamera által homályosan – 1. rész 2011.11.04. 13:25:40

Avagy bevezetés a Philip K. Dick-univerzumba....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása