A dal madárrá avat

Szubjektív könyvajánlók és lemezajánlók egy megrögzött könyvmoly és szobazenész fejéből, aki egyébként sci-fi őrült.

Neveletlen a facebookon

Címkék

adaptáció (3) agave (16) alan dean foster (1) alison (1) alternatív (1) alternatív történelem (3) amy winehouse (1) antikvárium (2) artur c clarke (4) avatar (1) blogger (1) boris vian (3) brandon hackett (1) brian (1) brian w aldiss (7) bristol (1) bruce sterling (1) buddhizmus (4) bulgakov (1) burok (1) dosztojevszkij (3) dűne (6) ebook (1) éhezők viadala (1) embermás (1) fantasy (3) feldmár andrás (2) fighters (1) film (2) fluor (1) fókuszolás (1) foo (1) foo fighters (13) frank (1) frank herbert (9) gondolkozz es gazdagodj (1) halál (2) harry harrison (1) háta (1) hbo (1) hegylakó (1) hello kitty (1) herbert (1) hesse (3) hornby (1) ihm (1) írás (1) isten (1) i blame coco (1) japán földrengés (1) jevgenyij zamjatyin (1) jim jarmusch (1) john carter (1) kilgore (2) kim stanley robinson (2) klip (1) konyha (2) könyv (2) krauss (1) kritika (1) kurkov (1) kurt (2) laing (1) lukjanyenko (6) márai (1) marketing (3) mcdevitt (1) meditáció (1) megrázó (1) meyer (1) mögött (1) morgan (1) murakami haruki (2) naomi (1) neal stephenson (1) neil gaiman (9) neveletlen (1) nirvana (6) novik (1) olvasás (1) onetti (2) ördögcsapda (1) óriás (8) őrség (5) orson scott card (1) pekingi ősz (1) példák hullámokra (1) pelevin (8) philip k dick (14) plant (1) ponyva (1) posztmodern (3) pratchet (1) pszichológia (2) queen (1) raising (1) ray bradbury (3) richard (1) robbie williams (1) robert (1) robert charles wilson (1) robert sheckley (1) robert silverberg (2) roger zelazny (4) sand (1) saramago (2) sárkány (1) sci fi (60) shuffle (1) sonic highways (3) stephenie (1) stradivari (1) stratéga (1) szepes mária (1) sziddhárta (1) szorokin (1) sztrugackij (1) született (1) take that (1) tankcsapda (2) terry gilliam (1) terry pratchett (1) történelem (1) trout (2) ugrás az űrbe (1) ukrán (1) ulpius (1) u 2 (2) vadászat (1) valós (1) válság (1) véletlen (1) vers (1) vonnegut (16) william gibson (2) wtf (1) zanzibár (1) zene (19) Címkefelhő

Végjáték könyv és film

Városi Farkas 2014.07.20. 12:22

Már bő húsz éve olvasok sci-fi könyveket, de érdekes módon Orson Scott Card nevével csak az elmúlt években találkoztam, leginkább az Ender's Game (Végjáték) kapcsán. Ez azért is fura, mert több külföldi fórumon is alapműként emlegetik Scott regényét (és a folytatásokat), sőt, már láttam olyan toplistát is, ahol a legjobb sci-fi könyvnek szavazták meg, evör.

Egyből felkaptam hát a fejem, amikor tavaly láttam a Végjáték film előzetesét, ugyanakkor azt is megfogadtam magamban - hogy okulva a számtalan rossz adaptációból - előbb mindenképp elolvasom a könyvet, mielőtt belevágnék a moziba.

Utóbbi pillanat a napokban jött el, és a jelek szerint nagyon jó döntést hoztam :)

 

Először is: a könyv tényleg zseniális. Alig 3 nap alatt befaltam az egészet, pedig mostanában szégyenszemre csigalassúsággal olvasom a köteteket. Nagyon jó hangulata van, fordulatos a történet, szépen felépített karakterekkel dolgozik, magával ragad és beszippant. Azzal persze vitatkoznék, hogy jobb lenne a Dűnénél, de mindenképp az idei eddigi legjobb könyvélményem.

B967361.JPGEzzel szemben viszont a film óriási csalódás. Pont a legfontosabb részleteket hagyja ki a történetből, és az eredeti mű olvasása nélkül egy érthetetlen, felszínes baromságnak hat. A főszereplő srácnak ugyan átlagos feje van, de sokkal idősebb, mint a könyvben szereplő Ender - pedig pont az a Végjáték egyik legbrutálisabb vonala, hogy mennyire fiatalok a képzésben résztvevő gyerekek, és hogy Ender mennyivel fiatalabb mindenkinél.

Ender testvérei, Valentine és még inkább Peter teljesen elvesztik a jelentőségüket a filmben, pedig az eredeti történetnek ők az igazi mozgatórugói.

És hát Harrison Ford... hogy is mondjam... szar? Persze lehet, hogy nem az ő hibája, hanem a borzasztó forgatókönyvé. Látványilag sem vagyok megelégedve, igazi parasztvakítás, a könyv sokszor nyomasztó hangulata nyomokban sem bukkan fel.

Elég is a filmről, az biztos, hogy Orson Scott Scard is felkerül azoknak az íróknak a listájára, akitől bármikor, bármit szívesen olvasok, már be is van raktározva egy fantasy tőle :)

A geekz is írt róla egy hasonlót...

Címkék: orson scott card sci fi adaptáció dűne

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://neveletlen.blog.hu/api/trackback/id/tr286526003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látogató_ 2014.08.06. 15:44:29

Na igen. Anno ezren elmondták, leírták, és én is így gondolom, ez a történet olyan mértékben lelki/intellektuális síkokon játszódik, hogy képtelenség jól megfilmesíteni. Mert bármekkora csata is, amit Ender vív a hanggyokkal, a lényeg nem ez, hanem ami a lelkében és az agyában történik. Iszonyú nehéz bármilyen képi technikával visszaadni azt, ahogy egy érzelemgazdag, ezért esendő, ámde zseniális gyerek tudatos gyilkológéppé kénytelen válni, miközben folyamatosan attól retteg, hogy olyanná válik, mint a bátyja, aki még élvezi is a kegyetlenséget. A könyv zseniálisan játszik a három testvér kapcsolatával, végül is ez foglalja értelmes keretbe Ender hadvezérré fejlődését.
süti beállítások módosítása